HTML

Laolambada-válogatás a világ mulatós zenéiből

a casio cég mérnökei nem sejtették, hogy szintetizátorokba betáplált ritmusok néhány évtized alatt új, az egész világot lehengerlő stilust teremtenek. főleg saját videó cédé gyüjteményenből igyekszem megtölteni a blogot

Friss topikok

Bevezetés a cumbiába

2008.01.14. 23:30 mirko vosátka

Habár Kolumbia salsában is nagyon erős és még vígan tenyészik egypár stílus arrafelé, de mégiscsak a cumbiát tartják sokan a nemzeti zenéjüknek. A cumbia tánczene, szóval lüktető, lányok rázzák rá a feneküket és a szerelemről szólnak a szövegek, de ha Latin-Amerikáról, vagy Afrikáról van szó, soha ne kövessük el azt a hibát, hogy összekeverjük az európai, vagy magyar mulatós zenével. A cumbiát eredetileg big band-szerű felállásban játsszák, meg nem mondom, mi ennek a neve, de tipikus latin felállás ütősökkel, kórussal, basszussal, és ami a legfontosabb: harmonikával. Manapság persze biztos van techno-, meg metál-cumbia, de ezeket most hagyjuk. A cumbia részletes leírása itten.

Ja, és persze ez is népzenei gyökerű, és persze ez is az afrikai rabszolgákhoz köthető, és mind a mai napig népszerű, új slágerekkel, új zenekarokkal, szóval nem egy skanzen-stílus. Mint azt az alábbi videó is bizonyítja, amelyet bevezetésnek szánunk a cumbiába. A múlt és a jelen összeér: humoros klip hip-hop-os fiatalokkal (vagy kikkel), az egyik legjobb cumbia sláger dallamára. A La piragua című számot José Barros Palomino írta és a hatvanas években a Los Black Stars nevezetű zenekar vitte sikerre, de gondolom, sokan mások is feldolgozták. Ha jól tévedek, a klip alatt a Los Black Stars-féle változat szól, a képek viszont nagyon is maiak.

1 komment

Címkék: video klipp kolumbia cumbia

A bejegyzés trackback címe:

https://laolambada.blog.hu/api/trackback/id/tr43297759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása